Főoldal Programok

Négyszer szép, avagy mitől szép a könyv?

Négyszer szép, avagy mitől szép a könyv?

Program információk

Időpont

19:00 - 20:00

Helyszín

Online esemény

A Petőfi Irodalmi Múzeum emeletén rendezik be a PesText visegrádi szép könyveket bemutató, Négyszer szép – Válogatás a visegrádi országok legszebb kortárs illusztrált gyerekkönyveiből című kiállítását, melyen a könyvek mint műtárgyak mutatkoznak be.

A digitális kihívás kifejezetten jót tett a könyvművészetnek, ami visszatalált régi önmagához, és így mára a grafikai és design művészetek egyik legprosperálóbb ága lett. A PesText tárlata a grafikai kivitelüket tekintve legszebb cseh, lengyel, szlovák és magyar illusztrált könyvekből ad válogatást. Az összkép lehengerlő, a visegrádi országokban az illusztrált könyv a kortárs grafika felszabadultan kísérletező terepe. Válogatásunk minden országból 2-2 innovatív kiadót állít középpontba, olyan kötetekkel, amelyek az adott nemzet Szép Könyv versenyein és egyéb nemzetközi megmérettetéseken is a legjobbnak bizonyultak.

Csehországból a Baobab és Běžíliška, Lengyelországból a Dwie Siostry és Wytwórnia, Magyarországról a Csimota és Pagony, Szlovákiából az Egreš és Monokel kiadók könyvei szerepelnek a tárlaton.

Kurátor: Kellermann Viktória, Révész Emese.
A kiállítás szeptember 24-től október 4-ig látogatható.

A kiállítás szeptember 23-án este 6-kor megrendezett háttérbeszélgetésének középpontjában a gyerekkönyvek azon műfajai állnak, amelyekben meghatározóak a képek: a lapozók, böngészők és a szöveg nélküli “csendes könyvek”. Olyan kérdésekre keressük a választ, mint hogy milyen életkori sajátosságokat kell figyelembe venni egy böngésző rajzolásakor? mitől jó grafikailag egy böngésző? mi a “silent book” és kiknek való?

A beszélgetésen közreműködik Révész Emese, a tárlat egyik kurátora, Grela Alexandra illusztrátor, Nagy Dia illusztrátor, Csányi Dóra (Csimota Kiadó), Kovács Eszter (Pozsonyi Pagony Kiadó), Flóra Peťovská (Csirimojó Kiadó). Moderál Szekeres Nikoletta, a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöke.

A rendezvényre korlátozott számban várjuk a vendégeket, egy eseményre 30 főt tudunk beengedni.
Biztosítsd be a helyed a regisztrációs linken: https://www.a38.hu/hu/program/negyszer-szep-avagy-mitol-szep-a-konyv
Az egyes programok alatt a ki-be járkálás nem lehetséges az online stream miatt.

 

A Hajóra érkezéskor érintkezésmentes lázmérést végzünk. Kérünk benneteket, hogy saját magatok és mások egészsége védelmének érdekében viseljetek maszkot. Ügyeljetek arra, hogy megfelelően takarja az orrotokat és a szátokat is. Érkezéskor mossatok alaposan kezet, használjátok a kihelyezett fertőtlenítőket. Ha tehetitek, fizessetek kártyával, figyeljetek az általános higiéniára.

 

Ajánlott események

Időpont

19:00 - 20:00

Helyszín

Online esemény

Ajánlott események