Pályázati felhívás

logo

Írópályázat 2020

PESTEXT 2020: NÉGYSZÁZEZER FORINT ÖSSZDÍJAZÁSÚ IRODALMI PÁLYÁZAT

RESET – AZ IRODALOM MOST IS ÖSSZEKÖT

A PesText Fesztivál idei írópályázatára a tavalyinál kétszer több, 437 pályázatból a szakmai zsűri tagjai, Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista,  egyetemi tanár (ELTE), Terék Anna, Csáth Géza-díjjal jutalmazott költőnő, és Hász Róbert, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője ítélték oda az előzsűri által kiválasztott 12 írásból a szakmai díjat

Zsűri

A szakmai díjat odaítélő zsűri tagjai:

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Nádasdy_Ádám-1.png
Nádasdy Ádám

(1947) nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista, egyetemi tanár (ELTE). Sokoldalú, aktív szerző, ez abból is látszik, ha csak az elmúlt másfél év könyvtermését nézzük: 2019-es Jól láthatóan lógok itt című verseskötete 2020-ban elnyerte az Aegon Irodalmi Díját, a 2020-ban kiadott Milyen nyelv a magyar? a magyar nyelv mai és történeti kérdéseivel foglalkozik, legfrissebb novelláskötete 2020 májusában jelent meg A szakállas Neptun címmel. Felváltva Budapesten és Londonban él.

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Terék-Anna.png
Terék Anna

(1984, Topolya, Jugoszlávia) Legutóbbi verseskötete 2017-ben jelent meg, Halott nők címmel, melyet 2019-ben Csáth Géza-díjjal jutalmaztak. A kötet horvát és német nyelvű kiadása a közelmúltban jelent meg. Budapesten él és dolgozik.

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Hász-Róbert.png
Hász Róbert

1964-ben született Doroszlón, 1991. óta Szegeden él. Író, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője.

A shortlisten szereplő 11 pályaművet kiválasztó előzsűri tagjai:

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Borbáth.png
Borbáth Péter

író, műfordító, túravezető

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Urban.png
Urbán Bálint

irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója, a Versum szerkesztője

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Górász.png
Górász Péter

irodalmár, könyvtáros, a FISZ elnökségi tagja

Közönségszavazás

Július 15-től lehet szavazni arra a 11 műre, melyeknek a szerzői közül valaki elnyeri a közönségdíjat. A nyertes 200 000 forint díjazásban részesül, és fellépési lehetőséget kap a szeptember végi PesText fesztiválon. Az eredeti terv szerint 11 mű került volna a shortlistre, de olyan erős mezőny alakult ki a válogatás során, hogy végül 12 alkotást küldött tovább az előzsűri, amelynek tagjai Borbáth Péter író, műfordító, túravezető, Urbán Bálint irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója, a Versum szerkesztője és Górász Péter irodalmár, könyvtáros, a FISZ elnökségi tagja.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS:

Nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdet a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál (PesText International Literary Festival). A pályázat hívószava a reset, műfaji megkötése nincs, egy szerző viszont csak egy alkotással nevezhet. A nevezés jeligés.

reset (kiejtése: reszet,[1] gyakran rezet, vagy angolosan [ɹiːsεt’]), reszetresetelés vagy reszetelés (esetleg kinullázáslenullázás, egyes kontextusokban újraindítás) olyan folyamat vagy tevékenység, amely egy eszközt kiindulási állapotba, vagy alaphelyzetbe juttat.

Mi történik akkor, ha megnyomjuk a reset gombot és a rendszer leáll, újraindul? Mi történik a társadalommal, a mindennapokkal, a kapcsolatokkal, a világ megszokott működésével? Az idén, második alkalommal szeptemberre tervezett PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál újra kiírja írópályázatát, melynek idei hívószava a reset. A pályaműveket június 15-ig várják a PesText szervezői.

Kortárs magyar szerzők magyar nyelvű műveit várjuk maximum 6000 leütés terjedelemben a reset témakörében.

A pályázat zsűrizése két körben zajlik. Alapos előválogatást követően a legjobb tizenegy pályamű kerül az elismert szakemberekből álló főzsűri elé. A shortlistre került írások közül egy elnyeri a zsűri fődíját, egy pedig közönségdíjat kap. Mindkét írást lefordítják angol, cseh, lengyel és szlovák nyelvre, valamint megjelenik a fesztivál zinjében is. Szerzőik bruttó 200-200 ezer forint jutalomban részesülnek és meghívást kapnak a PesText fesztiválra.

A világirodalmi fókuszú PesText ősszel második alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében. Az esemény tervezett időpontja:
2020. szeptember 22-26.

A közönségdíjra bárki szavazhat majd 2020.07.13. és 2020.08.10. éjfél között ezen az oldalon.

Az írásokat a [email protected] címre várjuk RESET tárgymegjelöléssel!

Beküldési határidő: 2020.06.15.

Pályázók köre: bármely magyar nyelven alkotó szerző (alkotónként egy-egy művel lehet pályázni).

A pályamunkákat műfaji megkötés nélkül várjuk.

Szakmai zsűri által megítélt fődíj összege: 200 000 HUF

Közönségdíj összege: 200 000 HUF

FIGYELEM! Kizárólag jeligés pályázatot fogadunk el, a beérkezett dokumentumon nem szerepelhet a szerző neve. Kérjük, hogy a jeligét jól láthatóan, a dokumentum tetején tüntessék fel. A jelige minimum nyolc karakterből álljon, lehetőleg tartalmazzon betűket és számokat is.

A pályázatra olyan műveket várunk, melyek sem online, sem nyomtatott formában nem lettek publikálva, megjelenésük jelenleg nincs folyamatban és a pályázat lezárulásáig nem is várható.

További hírekért kövessék a PesText fesztivál Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/pestext.festival/

Kapcsolat: Borbáth Péter ([email protected])

A pályázó alkotása elküldésével hozzájárul, hogy művét a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál szervezői felületeiken a szerző neve feltüntetésével publikálják.

Azon szerzők, akik nem adnak a pályázati kiírásban felsorolt felhasználásokra engedélyt, sem a fődíjat, sem a közönségdíjat nem kaphatják meg, helyükre a következő helyezett lép.

A pályázat során a pályázók a MISZJE számára művükkel együtt megküldik a nevüket is. Ezen adatkezelés jogalapja a MISZJE az NKA, és a Visegrádi Alap az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendeletének 6. cikk (1) bekezdés f) pontja szerinti jogos érdeke. A nevek megadása a pályázat lebonyolítása és annak bizonyítása céljából szükséges. A MISZJE a neveket szükség esetén továbbítja az NKA és a Visegrádi Alap számára, a pályázat lebonyolítása, a rendezvény megszervezésének és lebonyolításának bizonyítása érdekében. A MISZJE a short listre került neveket a pályaművekkel együtt csak a Facebook oldalán teszi közzé, ahol az oldal látogatói tekinthetik meg. A nevek és a pályaművek legfeljebb öt évig lesznek láthatóak a MISZJE Facebook oldalán. A nyertes pályamunkák a fesztivál zinjében is megjelennek.

Pályázata elküldésével a pályázó hozzájárul, hogy a PesText szervezői a későbbiekben tájékoztatási céllal e-mailt küldhessenek neki a PesText Fesztivál és az ahhoz kapcsolódó irodalmi pályázatok, versenyek, programok kapcsán. Amennyiben nem szeretne ilyen híreket kapni a jövőben, ezt kérjük pályázati anyagában külön jelezze.

A MISZJE Adatvédelmi tájékoztatója az ALÁBBI LINKEN KERESZTÜL érhető el.

Támogatók: PIM, NKA, Visegrad Fund

Támogatók