Pályázati felhívás

logo

Írópályázat 2020

PESTEXT 2020: NÉGYSZÁZEZER FORINT ÖSSZDÍJAZÁSÚ IRODALMI PÁLYÁZAT

RESET – AZ IRODALOM MOST IS ÖSSZEKÖT

A PesText Fesztivál idei írópályázatára a tavalyinál kétszer több, 437 pályázatból a szakmai zsűri tagjai, Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista,  egyetemi tanár (ELTE), Terék Anna, Csáth Géza-díjjal jutalmazott költőnő, és Hász Róbert, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője ítélték oda az előzsűri által kiválasztott 12 írásból a szakmai díjat

Zsűri

A szakmai díjat odaítélő zsűri tagjai:

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Nádasdy_Ádám-1.png
Nádasdy Ádám

(1947) nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista, egyetemi tanár (ELTE). Sokoldalú, aktív szerző, ez abból is látszik, ha csak az elmúlt másfél év könyvtermését nézzük: 2019-es Jól láthatóan lógok itt című verseskötete 2020-ban elnyerte az Aegon Irodalmi Díját, a 2020-ban kiadott Milyen nyelv a magyar? a magyar nyelv mai és történeti kérdéseivel foglalkozik, legfrissebb novelláskötete 2020 májusában jelent meg A szakállas Neptun címmel. Felváltva Budapesten és Londonban él.

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Terék-Anna.png
Terék Anna

(1984, Topolya, Jugoszlávia) Legutóbbi verseskötete 2017-ben jelent meg, Halott nők címmel, melyet 2019-ben Csáth Géza-díjjal jutalmaztak. A kötet horvát és német nyelvű kiadása a közelmúltban jelent meg. Budapesten él és dolgozik.

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Hász-Róbert.png
Hász Róbert

1964-ben született Doroszlón, 1991. óta Szegeden él. Író, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője.

A shortlisten szereplő 11 pályaművet kiválasztó előzsűri tagjai:

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Borbáth.png
Borbáth Péter

író, műfordító, túravezető

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Urban.png
Urbán Bálint

irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója, a Versum szerkesztője

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Górász.png
Górász Péter

irodalmár, könyvtáros, a FISZ elnökségi tagja

Közönségszavazás

Július 15-től lehet szavazni arra a 11 műre, melyeknek a szerzői közül valaki elnyeri a közönségdíjat. A nyertes 200 000 forint díjazásban részesül, és fellépési lehetőséget kap a szeptember végi PesText fesztiválon. Az eredeti terv szerint 11 mű került volna a shortlistre, de olyan erős mezőny alakult ki a válogatás során, hogy végül 12 alkotást küldött tovább az előzsűri, amelynek tagjai Borbáth Péter író, műfordító, túravezető, Urbán Bálint irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója, a Versum szerkesztője és Górász Péter irodalmár, könyvtáros, a FISZ elnökségi tagja.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS:

Nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdet a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál (PesText International Literary Festival). A pályázat hívószava a reset, műfaji megkötése nincs, egy szerző viszont csak egy alkotással nevezhet. A nevezés jeligés.

reset (kiejtése: reszet,[1] gyakran rezet, vagy angolosan [ɹiːsεt’]), reszetresetelés vagy reszetelés (esetleg kinullázáslenullázás, egyes kontextusokban újraindítás) olyan folyamat vagy tevékenység, amely egy eszközt kiindulási állapotba, vagy alaphelyzetbe juttat.

Mi történik akkor, ha megnyomjuk a reset gombot és a rendszer leáll, újraindul? Mi történik a társadalommal, a mindennapokkal, a kapcsolatokkal, a világ megszokott működésével? Az idén, második alkalommal szeptemberre tervezett PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál újra kiírja írópályázatát, melynek idei hívószava a reset. A pályaműveket június 15-ig várják a PesText szervezői.

Kortárs magyar szerzők magyar nyelvű műveit várjuk maximum 6000 leütés terjedelemben a reset témakörében.

A pályázat zsűrizése két körben zajlik. Alapos előválogatást követően a legjobb tizenegy pályamű kerül az elismert szakemberekből álló főzsűri elé. A shortlistre került írások közül egy elnyeri a zsűri fődíját, egy pedig közönségdíjat kap. Mindkét írást lefordítják angol, cseh, lengyel és szlovák nyelvre, valamint megjelenik a fesztivál zinjében is. Szerzőik bruttó 200-200 ezer forint jutalomban részesülnek és meghívást kapnak a PesText fesztiválra.

A világirodalmi fókuszú PesText ősszel második alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében. Az esemény tervezett időpontja:
2020. szeptember 22-26.

A közönségdíjra bárki szavazhat majd 2020.07.13. és 2020.08.10. éjfél között ezen az oldalon.

Az írásokat a pestext@miszje.hu címre várjuk RESET tárgymegjelöléssel!

Beküldési határidő: 2020.06.15.

Pályázók köre: bármely magyar nyelven alkotó szerző (alkotónként egy-egy művel lehet pályázni).

A pályamunkákat műfaji megkötés nélkül várjuk.

Szakmai zsűri által megítélt fődíj összege: 200 000 HUF

Közönségdíj összege: 200 000 HUF

FIGYELEM! Kizárólag jeligés pályázatot fogadunk el, a beérkezett dokumentumon nem szerepelhet a szerző neve. Kérjük, hogy a jeligét jól láthatóan, a dokumentum tetején tüntessék fel. A jelige minimum nyolc karakterből álljon, lehetőleg tartalmazzon betűket és számokat is.

A pályázatra olyan műveket várunk, melyek sem online, sem nyomtatott formában nem lettek publikálva, megjelenésük jelenleg nincs folyamatban és a pályázat lezárulásáig nem is várható.

További hírekért kövessék a PesText fesztivál Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/pestext.festival/

Kapcsolat: Borbáth Péter (pestext@miszje.hu)

A pályázó alkotása elküldésével hozzájárul, hogy művét a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál szervezői felületeiken a szerző neve feltüntetésével publikálják.

Azon szerzők, akik nem adnak a pályázati kiírásban felsorolt felhasználásokra engedélyt, sem a fődíjat, sem a közönségdíjat nem kaphatják meg, helyükre a következő helyezett lép.

A pályázat során a pályázók a MISZJE számára művükkel együtt megküldik a nevüket is. Ezen adatkezelés jogalapja a MISZJE az NKA, és a Visegrádi Alap az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendeletének 6. cikk (1) bekezdés f) pontja szerinti jogos érdeke. A nevek megadása a pályázat lebonyolítása és annak bizonyítása céljából szükséges. A MISZJE a neveket szükség esetén továbbítja az NKA és a Visegrádi Alap számára, a pályázat lebonyolítása, a rendezvény megszervezésének és lebonyolításának bizonyítása érdekében. A MISZJE a short listre került neveket a pályaművekkel együtt csak a Facebook oldalán teszi közzé, ahol az oldal látogatói tekinthetik meg. A nevek és a pályaművek legfeljebb öt évig lesznek láthatóak a MISZJE Facebook oldalán. A nyertes pályamunkák a fesztivál zinjében is megjelennek.

Pályázata elküldésével a pályázó hozzájárul, hogy a PesText szervezői a későbbiekben tájékoztatási céllal e-mailt küldhessenek neki a PesText Fesztivál és az ahhoz kapcsolódó irodalmi pályázatok, versenyek, programok kapcsán. Amennyiben nem szeretne ilyen híreket kapni a jövőben, ezt kérjük pályázati anyagában külön jelezze.

A MISZJE Adatvédelmi tájékoztatója az ALÁBBI LINKEN KERESZTÜL érhető el.

Támogatók: PIM, NKA, Visegrad Fund

2020 PESTEXT 2020: Literary competition of a 400.000 Huf prize pool.

RESET – LITERATURE CONNECTS 

 

There were twice as many applicants for the writers’ competition of Pestext as last year. Out of the 437 applications the pre-selection board chose 12 texts and the jury decided to give the award to Csillag Abafáy-Deák for her prose Csillagharcos. Members of the jury were: Ádám Nádasdy linguist, poet, writer, translator, essayist, university teacher (ELTE), Anna Terék Csáth Géza-award winning poet and Róbert Hász editor-in-chief of the journal Tiszatáj.

 

You can read the piece HERE.

 

Csillag Abafáy-Deák was born in Marosvásárhely, graduated in Kolozsvár with an Arts degree majoring in Hungarian and English Literature. Her first texts were published in Kolozsvár in the journals Utunk (today called Helikon), Korunk and Echinox. In 1979 she emigrated to Germany and graduated at the Munich university majoring in psychology. She has been living in Budapest since 1992, writes prose and regularly publishes essays about contemporary fine arts.

Her latest volume was published by the publishing house Parnasszus under the title Gyilkos karakterek in 2020.

 

Public vote

Voting opens on July 15 for those 12 texts that have been nominated for the people’s choice award.

The winner receives 200,000 Huf total prize and will have the chance to be on stage at the PesText Festival at the end of September. According to the original plans there would have been 11 texts in the competititon but the applications were so convincing that the pre-selection board decided to shortlist 12 stories. Members of the board were: Péter Borbáth writer, literary translator, guide, Bálint Urbán, literary scholar, translator, professor at the Portuguese Department of the University of ELTE, editor at the online journal Versum and Péter Górász literary scholar, librarian, board member at the Young Writers’ Association.

 

The texts in competition can be read below:

Details of the competition:

We are expecting Hungarian language texts of up to 6000 characters by contemporary Hungarian writers in the theme ‘reset’. The assessment is going to have two stages.

Following a thorough pre-selection process, the best 11 texts will be presented to the jury, consisting of respected professionals. One piece on the shortlist is going to win the jury’s award and one is going to receive the people’s choice award. Both pieces are going to be translated to English, Czech, Polish and Slovakian and will be published in the fanzine of the festival. The two writers will receive a 200,000 Huf gross prize each and will be invited to PesText Festival.

The international literary festival, PesText, is held for the second time in Budapest in the fall of 2020 by the Hungarian Literature Copyright Protection and Rights Management Association (MISZJE) and the Petőfi Literary Fund.

Scheduled dates of the festival: September 22 – September 26, 2020

Votes are welcome for the people’s choice award winner as of 15 July, 2020 until midnight 10 August, 2020 on the festival website.

We are receiving texts at pestext@miszje.hu with the word RESET in the subject line.

 

Deadlines and prize pool

Closing date for submissions: 15 June, 2020

Eligibility: any author who writes in Hungarian (one author can only submit one piece). There are no restrictions on the genre of the texts.

First Prize: 200,000 HUF

People’s Choice Award: 200,000 HUF

 

Conditions:

ATTENTION!

We only accept applications with a code-word. The submitted document cannot contain the author’s name. Please indicate your code-word on top of the first page of your document and make sure it is visible. The code-word must be a minimum of 8 characters preferably including letters and numbers as well. We are expecting pieces that have not been published online or offline either, and are not being published during the time of the competition, nor are they expected to be published until the closing of the  competition.

For further information and update please follow the Facebook page of PesText Festival: https://www.facebook.com/pestext.festival/ Contact: Borbáth Péter (pestext@miszje.hu)

Applicants agree that the organizers of PesText International Festival can publish their pieces under the applicants’ names on the platforms of the festival.

Those applicants who do not consent to their work being used according to the conditions listed above are not going to be able to receive the First Prize or the People’s Choice Award either. Their prize is going to be taken by the runner-up. By submitting an application the applicant agrees that the organizers can later send them furher information via email about the Festival and related literary tenders, competitions and events.

In case you prefer not to receive such information please let us know in your application.

For a description of data protection principles of the Hungarian Literature Copyright Protection and Rights Management Association (MISZJE) please consult the link below.

Támogatók