Főoldal Info Hírek

Csillagharcos érkezett!

Csillagharcos érkezett!

2020.07.07.

Megvan a PesText RESET – az irodalom most is összeköt írópályázat győztese. Mától lehet szavazni arra a 11 műre, amelyeknek a szerzői közül valaki elnyeri a közönségdíjat. Mindkét nyertes 200 000 forint díjazásban részesül, és fellépési lehetőséget kap a szeptember végi PesText fesztiválon. Idén is lesz PesText POKET-különkiadás, a legendás Andrzej Stasiukkal. 

PesText írópályázat. A PesText Fesztivál idei írópályázatára a tavalyinál kétszer több, 437 pályázatból a szakmai zsűri tagjai, Nádasdy Ádám, nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista, egyetemi tanár (ELTE), Terék Anna, Csáth Géza-díjjal jutalmazott költőnő, és Hász Róbert, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője ítélték oda az előzsűri által kiválasztott 12 írásból a szakmai díjat Abafáy-Deák Csillagnak a Csillagharcos című prózaírásáért, ami ITT olvasható.

Abafáy-Deák Csillag Marosvásárhelyen született, Kolozsváron szerzett bölcsészdiplomát magyar-angol szakon. Első írásai Kolozsváron az Utunk (ma Helikon), Korunk, Echinox lapokban jelentek meg. 1979-ben Németországba emigrált, a müncheni egyetem pszichológia szakán diplomázott. 1992 óta él Budapesten, prózát ír és publikál, valamint művészeti íróként rendszeresen közöl esszéket a kortárs képzőművészetről. Legutóbbi kötete Gyilkos karakterek címen jelent meg 2020-ban, a Parnasszus Kiadó gondozásában.

Az eredeti terv szerint 11 mű került volna a shortlistre, de olyan erős mezőny alakult ki a válogatás során, hogy végül 12 alkotást küldött tovább az előzsűri, amelynek tagjai Borbáth Péter író, műfordító, túravezető, Urbán Bálint irodalmár, műfordító, az ELTE BTK Portugál Tanszékének oktatója, a Versum szerkesztője és Górász Péter irodalmár, könyvtáros, a FISZ elnökségi tagja.

Szövegmérgezést kaptunk, de megérte! 🙂 A végeredmény és a jeligék feloldása után kiderült, hogy a beküldők között akadt teljesen kezdő, műkedvelő és néhány ismert, népszerű, kortárs szerző is. A szövegek mennyisége brutális, minősége nagyon eltérő: olvastunk novellába sűrített regényt, fantáziadús metamorfózis-sztorit, archaikus nyelven írt medveverset, torokszorító családtörténetet, frenetikusan vicces és okos metaelbeszéléseket, és még lehetne sorolni. Volt, hogy kiégett az agyunk, volt, hogy újra belelkesedtünk egy-egy ütős szövegtől. 437 műből végül 34-et választottunk ki, ebből került a főzsűri elé az általunk legjobbnak ítélt 12 anyag. Izgatottan várjuk, hogy ki hozza el a közönségdíjat!

– mondta el Borbáth Péter.

A PesText közönségdíjra július 15-étől lehet szavazni a PesText weboldalán, ahol – valamint a PesText facebook és instagram oldalán – bemutatják az arra jelölt műveket és írókat.

PesText POKET-különkiadás. A tavalyi nagysikerű Piotr Szewc – magyar nyelven hosszú idő után újra megjelenő kultkönyve – a Pusztulás című regényének exkluzív zsebkönyve után, idén újabb POKET-különkiadással rukkol elő a fesztivál és a kiadó Andrzej Stasiuk Hogyan lettem író Kísérlet szellemi önéletírásra művével. Stasiuk e regényét a lengyel Útonként is jellemezhetnénk. Tömény könyv stoppolással, alkohollal, kimaradással az iskolából, dezertálás miatt másfél év katonai börtönnel és sittes sztorikkal, koncertekkel, random olvasmányélményekkel és haverokkal. Az író a nyolcvanas évek végén elköltözött egy faluba Lengyelország keleti szélére, ma is onnan működtetik feleségével az ország egyik legizgalmasabb kiadóját, a Czarne-t. A zsebkönyv július 23-ától kerül a POKET fővárosi és vidéki automatáiba, a könnyen beazonosítható PesText matricával. A tervezett kötetbemutató augusztus 1-je, a zsebkönyv nagykövete pedig Szabó Balázs. Az eseményt és a bemutató részleteit hamarosan megtaláljátok a POKET zsebkönyvek facebook oldalán.

Hamarosan jönnek a további fesztiválhírek!

További hírek a PesText weboldalán, facebook és instagram oldalán.

Kapcsolat: [email protected]

Szervezők: Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, Petőfi Irodalmi Ügynökség

Támogatók: Petőfi Irodalmi Múzeum, NKA, Visegrad Fund