PesText irodalmi pályázat

logo

Szarvas Ferenc nyerte a PesText írópályázatának szakmai díját, Posta Marianna a közönségdíjat.

2022.07.25.

A PesText világirodalmi fesztivál 2022-es, „Forrás” hívószóra kiírt irodalmi pályázatán a zsűri döntése alapján a szakmai díjat Szarvas Ferenc Outsourcing című alkotása nyerte. A közönségdíjat Posta Marianna alkotása nyerte el. Ezt a két írást, illetve a másik tizenegy döntős művet a SZIFONline-on olvashatjátok:

https://www.szifonline.hu/pestext/pestext-2022

Szarvas Ferenc (fotó: Háló Margit)

Idén kétszáznál is több anyag érkezett a Forrás jeligével meghirdetett PesText pályázatra. Az előzsűrizés során ismét a rövidprózák taroltak, de azért beférkőzött a legjobb tizenegybe néhány vers és kísérleti szöveg. Alapos előválogatást követően a főzsűrizést Halász Rita, Bartis Attila és Cserna-Szabó András végezte.

A zsűri döntése alapján a szakmai díjat Szarvas Ferenc Outsourcing című alkotása nyerte, a közönségdíjas pedig Posta Marianna lett. Ezt a két írást, illetve a másik tizenegy döntős művet a SZIFONline-on olvashatjátok:

https://www.szifonline.hu/pestext/pestext-2022

Szarvas Ferenc 1972-ben Debrecenben született, a Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi karán szerzett MBA végzettséget. Több mint húsz éve informatikával foglalkozik, jelenleg is egy informatikai vállalkozást vezet. Másfél éve jár Lackfi János kreatív írás kurzusára, azóta ír rövidpózát és verset. Írásai a Szószóró, a Felhő Café, az Art’húr és a Szófa irodalmi portálokon jelentek meg.

Posta Marianna (1983, Debrecen): 2006-ban jelent meg első verseskötete az egri Líceum Kiadó gondozásában, Szemhatárátkelés címmel. 2018-ban Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kapott verseskötet megírására, ami jelenleg kiadói visszajelzésre vár. Eddig többek között az Alföldben, a Tiszatájban, a Hévízben, a Prae-ben, az Irodalmi Szemlében jelentek meg írásai.

Posta Marianna – Fotó: Posta Brigitta

A szakmai és közönségdíjas alkotásokat lefordíttatjuk angolra, valamint megjelennek a fesztivál zinjében is. Szerzőik bruttó 200-200 ezer forint jutalomban részesülnek, és meghívást kapnak a 2022-es PesText fesztiválra.

A világirodalmi fókuszú PesText ősszel negyedik alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) szervezésében. Az esemény tervezett időpontja: 2022. szeptember 28. – október 1.

Az idei PesText kiemelt vendége lesz Vlagyimir Georgijevics Szorokin, a kortárs orosz irodalom egyik legizgalmasabb képviselője, A jég, a 23.000, A fehér négyzet és a Garin doktor szerzője. További fontos fellépők: Sjón, Max Porter, Marie Aubert, Erlend Loe, Bridget Collins és Jonathan Culler lesznek.

Támogatók: EMMI, PKÜ, PIM, NKA, Visegrad Fund

Zsűritagok:

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2022/06/HalaszRita_szerzofoto_1200px.jpg
Halász Rita

író, művészettörténész, tanár. Budapesten született 1980-ban. Első regénye Mély levegő címmel 2020 októberében jelent meg a Jelenkor Kiadónál. Jelenleg második regényén dolgozik. Fotó: Máté Péter / Jelenkor Kiadó.

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2022/06/Bartis.jpg
Bartis Attila

író, fotográfus. 1968-ban született Marosvásárhelyen (Erdély, Románia). 1984 óta Budapesten, valamint 2014 óta részben Yogyakartában (Jáva, Indonézia) él.

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2022/06/Cserna_németh-dániel-fotója-2018-scaled.jpg
Cserna-Szabó András

(1974, Szentes) író. Novellát, esszét, regényt ír. Első könyve 1998-ban jelent meg (Fél négy, novellák), legutóbbi pedig 2022-ben (Zerkó, Attila törpéje, regény). Fotó: Németh Dániel