PesText irodalmi pályázat

logo

PESTEXT írópályázat 2022 – FORRÁS/SOURCE

 

PESTEXT 2022: NÉGYSZÁZEZER FORINT ÖSSZDÍJAZÁSÚ IRODALMI PÁLYÁZAT

 

„Forrás/source” hívószóval irodalmi pályázatot hirdet a PesText. A pályázat összdíjazása ismét 400.000 forint.

 

Nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdet a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál. A pályázat hívószava a „forrás/source”, műfaji megkötése nincs, egy szerző csak egy, másutt még nem publikált alkotással nevezhet. A nevezés jeligés. A pályázat összdíjazása ismét 400.000 forint, a győztesekről nívós zsűri és közönségszavazás dönt majd.

Kortárs magyar szerzők magyar nyelvű műveit várjuk maximum 6000 leütés terjedelemben “forrás/source” témakörében. A pályázat zsűrizése két körben zajlik. Alapos előválogatást követően a legjobb tizenegy pályamű kerül az elismert szakemberekből álló főzsűri elé. Idén Cserna-Szabó András, Halász Rita és Bartis Attila dönt a szakmai díjról!

A shortlistre került írások közül egy elnyeri a zsűri fődíját, egy pedig közönségdíjat kap. Mindkét írást lefordítják angolra, valamint megjelenik a fesztivál zinjében is. Szerzőik bruttó 200-200 ezer forint jutalomban részesülnek és meghívást kapnak a PesText fesztiválra.

A világirodalmi fókuszú PesText ősszel negyedik alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) szervezésében. Az esemény tervezett időpontja: 2022. szeptember 28. – október 1.

A közönségdíjra bárki szavazhat 2022.07.23. és 2022.08.20. éjfél között.

Az írásokat a [email protected] címre várjuk FORRÁS/SOURCE tárgymegjelöléssel!

Beküldési határidő: 2022.06.01.

Pályázók köre: bármely magyar nyelven alkotó szerző (alkotónként egy-egy művel lehet pályázni).

Szakmai zsűri által megítélt fődíj összege: 200 000 HUF

Közönségdíj összege: 200 000 HUF

A pályamunkákat műfaji megkötés nélkül, e-mailben, csatolmányként várjuk (word vagy pdf formátumban). A pályázatra kizárólag olyan művek nevezhetők, melyek sem online, sem nyomtatott formában nem jelentek meg, megjelenésük jelenleg nincs folyamatban és a pályázat lezárulásáig nem is várható.

FIGYELEM! Kizárólag jeligés pályázatot fogadunk el, a beérkezett dokumentumon nem szerepelhet a szerző neve. Az e-mailben szerepeljen a szerző neve, viszont a csatolt word vagy pdf dokumentumban csak a jeligét kérjük feltüntetni a pályamunka bal felső sarkán! A jelige minimum nyolc karakterből álljon, lehetőleg tartalmazzon betűket és számokat is.

A PesTexttel és a pályázattal kapcsolatos további hírekért kövessék a fesztivál Facebook-oldalát:

https://www.facebook.com/pestext.festival/

A pályázó alkotása elküldésével hozzájárul, hogy művét a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál szervezői felületeiken a szerző neve feltüntetésével publikálják.

Azon szerzők, akik nem adnak a pályázati kiírásban felsorolt felhasználási célokra engedélyt, sem a fődíjat, sem a közönségdíjat nem kaphatják meg, helyükre a következő helyezett lép.

A pályázat során a pályázók a MISZJE számára művükkel együtt megküldik a nevüket is. Ezen adatkezelés jogalapja a MISZJE az NKA, és a Visegrádi Alap az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendeletének 6. cikk (1) bekezdés f) pontja szerinti jogos érdeke. A nevek megadása a pályázat lebonyolítása és annak bizonyítása céljából szükséges. A MISZJE a neveket szükség esetén továbbítja az NKA és a Visegrádi Alap számára, a pályázat lebonyolítása, a rendezvény megszervezésének és lebonyolításának bizonyítása érdekében. A MISZJE a short listre került neveket a pályaművekkel együtt csak a Facebook oldalán teszi közzé, ahol az oldal látogatói tekinthetik meg. A nevek és a pályaművek legfeljebb öt évig lesznek láthatóak a MISZJE Facebook oldalán. A nyertes pályamunkák a fesztivál zinjében is megjelennek.

Pályázata elküldésével a pályázó hozzájárul, hogy a PesText szervezői a későbbiekben tájékoztatási céllal e-mailt küldhessenek neki a PesText Fesztivál és az ahhoz kapcsolódó irodalmi pályázatok, versenyek, programok kapcsán. Amennyiben nem szeretne ilyen híreket kapni a jövőben, ezt kérjük pályázati anyagában külön jelezze.

A MISZJE Adatvédelmi tájékoztatója az ALÁBBI LINKEN KERESZTÜL érhető el.

Támogatók: EMMI, PKÜ, PIM, NKA, Visegrad Fund

Zsűritagok:

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2022/06/HalaszRita_szerzofoto_1200px.jpg
Halász Rita

író, művészettörténész, tanár. Budapesten született 1980-ban. Első regénye Mély levegő címmel 2020 októberében jelent meg a Jelenkor Kiadónál. Jelenleg második regényén dolgozik. Fotó: Máté Péter / Jelenkor Kiadó.

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2022/06/Bartis.jpg
Bartis Attila

író, fotográfus. 1968-ban született Marosvásárhelyen (Erdély, Románia). 1984 óta Budapesten, valamint 2014 óta részben Yogyakartában (Jáva, Indonézia) él.

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2022/06/Cserna_németh-dániel-fotója-2018-scaled.jpg
Cserna-Szabó András

(1974, Szentes) író. Novellát, esszét, regényt ír. Első könyve 1998-ban jelent meg (Fél négy, novellák), legutóbbi pedig 2022-ben (Zerkó, Attila törpéje, regény). Fotó: Németh Dániel