Pályázati felhívás

logo

PESTEXT írópályázat 2021 – Buborék

PESTEXT 2021: NÉGYSZÁZEZER FORINT ÖSSZDÍJAZÁSÚ IRODALMI PÁLYÁZAT

A pályázat hívószava a „buborék”, műfaji megkötése nincs, egy szerző viszont csak egy, másutt még nem publikált alkotással nevezhet. A nevezés jeligés.

A nyári szellőben szappanbuborékot eregető kisgyerek. Buborékok a strandbüfé frissen csapolt sörében. Eközben az elmúlt években a buborékhoz újabb jelentésrétegek tapadtak: véleménybuborékokba zárt, önismétlő közösségi médiás bejegyzések, buborékokban megrendezett sportesemények, a karantén bubija… Ez lett a biztonság és a bezártság szimbóluma, a burok, amin keresztül megszűrt információkhoz jutunk, a keret, ami megvéd minket a nekünk nem tetsző véleményektől – vagy épp a vírusoktól. Miért csak a mások vallási, politikai, erkölcsi buborékja tűnik bármikor szétpattanó illúziónak, míg a miénk racionalitásnak? Mi történik, ha a saját burkaink repednek meg? Mi szivárog át? Mi látszik belőlünk a buborékon túl, mire megyünk a buborék nélkül?

Az írásokat a [email protected] címre várjuk BUBORÉK tárgymegjelöléssel!

Beküldési határidő: 2021.06.01.

Zsűri

A szakmai díjat odaítélő zsűri tagjai:

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2021/04/Ruszovics-Dorina-képe.png
Mécs Anna

író, szövegíró. Gyerekzár című novellás kötetéért 2018-ban megkapta a Margó-díjat. Legutóbbi kötete: Kapcsolati hiba címmel jelent meg 2020-ban.  (Ruszovics Dorina fotója)

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2021/04/daniel_andras_2018_szollosi_1.png
Dániel András

Író, grafikus, festő, 1966-ban született, Budapesten él. A Kufli-sorozat mellett több gyerekkönyv szerzője, illusztrátora vagy szerzője és illusztrátora. Az elmúlt tíz évben többször megkapta a Szép Magyar könyv-díjat és az Év Gyermekkönyve-díjat. (Szöllősi Mátyás fotója)

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2021/04/Szabó-T.-Anna-Emmer-László-képe.png
Szabó T. Anna

József Attila-díjas költő, író, műfordító Kolozsváron született, jelenleg Budaörsön él. Öt verses kötete mellett három prózakötetet publikált, legutóbbi, Szabadulógyakorlat című kötete 2021-ben jelent meg a Magvetőnél. Műfordítóként többek között Shakespeare, John Updike és Beatrix Potter műveit fordította magyarra. (Emmer László fotója)

A shortlisten szereplő 11 pályaművet kiválasztó előzsűri tagjai:

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Borbáth.png
Borbáth Péter

író, műfordító, túravezető

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2021/04/VL20190216_1229_vagott.png
Vass Norbert

író, a Szépirodalmi Figyelő, a SZIFONline és a SiopArt szerkesztője.

https://pestextfestival.hu/wp-content/uploads/2020/08/Górász.png
Górász Péter

irodalmár, könyvtáros, a FISZ elnökségi tagja

Nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdet a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál (PesText International Literary Festival). A pályázat hívószava a „buborék”, műfaji megkötése nincs, egy szerző viszont csak egy, másutt még nem publikált alkotással nevezhet. A nevezés jeligés.

Kortárs magyar szerzők magyar nyelvű műveit várjuk maximum 6000 leütés terjedelemben buborék témakörében. A pályázat zsűrizése két körben zajlik. Alapos előválogatást követően a legjobb tizenegy pályamű kerül az elismert szakemberekből álló főzsűri elé. Idén Szabó T. Anna, Mécs Anna és Dániel András dönt a szakmai díjról!

A shortlistre került írások közül egy elnyeri a zsűri fődíját, egy pedig közönségdíjat kap. Mindkét írást lefordítják angolra, valamint megjelenik a fesztivál zinjében is. Szerzőik bruttó 200-200 ezer forint jutalomban részesülnek és meghívást kapnak a PesText fesztiválra.

A világirodalmi fókuszú PesText ősszel harmadik alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) és a Petőfi Irodalmi Ügynökség szervezésében. Az esemény tervezett időpontja: 2021. szeptember 22-26.

A közönségdíjra bárki szavazhat 2021.07.13. és 2021.08.10. éjfél között.

Az írásokat a [email protected] címre várjuk BUBORÉK tárgymegjelöléssel!

Beküldési határidő: 2021.06.01.

Pályázók köre: bármely magyar nyelven alkotó szerző (alkotónként egy-egy művel lehet pályázni).

Szakmai zsűri által megítélt fődíj összege: 200 000 HUF

Közönségdíj összege: 200 000 HUF

A pályamunkákat műfaji megkötés nélkül, e-mailben, csatolmányként várjuk (word vagy pdf formátumban). A pályázatra kizárólag olyan művek nevezhetők, melyek sem online, sem nyomtatott formában nem jelentek meg, megjelenésük jelenleg nincs folyamatban és a pályázat lezárulásáig nem is várható.

FIGYELEM! Kizárólag jeligés pályázatot fogadunk el, a beérkezett dokumentumon nem szerepelhet a szerző neve. Az e-mailben szerepeljen a szerző neve, viszont a csatolt word vagy pdf dokumentumban csak a jeligét kérjük feltüntetni a pályamunka bal felső sarkán! A jelige minimum nyolc karakterből álljon, lehetőleg tartalmazzon betűket és számokat is.

A PesTexttel és a pályázattal kapcsolatos további hírekért kövessék a fesztivál Facebook-oldalát: https://www.facebook.com/pestext.festival/

A pályázó alkotása elküldésével hozzájárul, hogy művét a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál szervezői felületeiken a szerző neve feltüntetésével publikálják.

Azon szerzők, akik nem adnak a pályázati kiírásban felsorolt felhasználásokra engedélyt, sem a fődíjat, sem a közönségdíjat nem kaphatják meg, helyükre a következő helyezett lép.

A pályázat során a pályázók a MISZJE számára művükkel együtt megküldik a nevüket is. Ezen adatkezelés jogalapja a MISZJE az NKA, és a Visegrádi Alap az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendeletének 6. cikk (1) bekezdés f) pontja szerinti jogos érdeke. A nevek megadása a pályázat lebonyolítása és annak bizonyítása céljából szükséges. A MISZJE a neveket szükség esetén továbbítja az NKA és a Visegrádi Alap számára, a pályázat lebonyolítása, a rendezvény megszervezésének és lebonyolításának bizonyítása érdekében. A short listre került neveket a MISZJE a pályaművekkel együtt publiklálja, a két nyertes pályamunka a fesztivál zinjében is megjelenik.

Pályázata elküldésével a pályázó hozzájárul, hogy a PesText szervezői a későbbiekben tájékoztatási céllal e-mailt küldhessenek neki a PesText Fesztivál és az ahhoz kapcsolódó irodalmi pályázatok, versenyek, programok kapcsán. Amennyiben nem szeretne ilyen híreket kapni a jövőben, ezt kérjük pályázati anyagában külön jelezze.

A MISZJE Adatvédelmi tájékoztatója az ALÁBBI LINKEN KERESZTÜL érhető el.

Támogatók