logo logo logo

PesText 2020 4. nap // PIM // Csáth-kiállítás: finisszázs

A Csáth Géza-díj a Fiatal Írók Szövetsége 2016-ban alapított irodalmi díja, amely mellé egy fél sertést, illetve névre szóló hentesbárdot kap a díjazott.

A díjat a Fiatal Írók Szövetsége szeptember 25-én 18:30-kor adja át a Neurológiai Klinikánál, majd a szervezők és látogatók közösen sétálnak át a PIM árkádjai alatt megszervezett pop-up kiállításra. A Csáth Géza művészetére és életére reflektáló kiállítás finisszázsára hívjuk az érdeklődőket, zenei programokkal és felolvasásokkal.

A zenével vegyített felolvasás középpontját a Tilos az Á Könyvek gondozásában megjelent Hogyne szeretnélek! című kötet adja, mely Shakespeare Papolczy Péter által újrafordított szonettjeit is tartalmazza. A zenei részt a WH formáció képezi, mely a mai zenei világba emeli Shakespeare szonettjeit és dalait. A formáció tagjai a magyar zenei élet népszerű szereplői: Sena Dagadu (Irie Maffia), Márkos Albert, Gryllus Samu és G. Szabó Hunor. Nevük eredete: Shakespeare szonettjeit egy titokzatos Mr. W. H.-nak ajánlotta. Papolczy Péter Hogyne szeretnélek! fordításkötetéből felolvas: Szalay Henrietta, Molnár György.

17:0018:00 Lengyel-magyar papírszínház workshop – A Wawel sárkánya is megnyalja a sót? Mi az a papírszínház és hogyan érdemes olvasni? Mennyire elterjedt Magyarországon? Jelen van-e az iskolákban, óvodákban? Többek között ezek a kérdések is szóba kerülnek Csányi Dóra és Tsík Sándor workshopján. A papírszínház-mesék lengyelül Marzena Jagielska, magyar nyelven Tarr Ferenc előadásában hangzanak el. Moderátor: Varga Betti.

18:0019:00 Élni külföld élet 3.0 Hogyan látnak minket a Magyarországon élő műfordítók? Anna Bentley (Anglia), Kareem Gamaleldin (Egyiptom), Owen Good (Anglia), Lenka Nagyová (Szlovákia), Lukasz Woinszki (Lengyelország) és Baris Yilmaz (Törökország) mesélnek magyarországi élményeikről, tapasztalataikról, valamint arról, hogyan ismerkedtek meg a magyar nyelvvel. Moderátor Górász Péter.

19:0020:00 Négyszer szép, avagy mitől szép a könyv? Kerekasztal-beszélgetés a PesText által rendezett, visegrádi szép könyveket bemutató, Négyszer szép – Válogatás a visegrádi országok legszebb kortárs illusztrált gyerekkönyveiből című kiállításához, ahol a könyvek mint műtárgyak mutatkoznak be. A kiállítás megtekinthető a Petőfi Irodalmi Múzeum emeletén szeptember 24-től október 4-ig. A beszélgetésen közreműködik Révész Emese, a tárlat egyik kurátora, Grela Alexandra illusztrátor, Nagy Dia illusztrátor, Csányi Dóra (Csimota Kiadó), Kovács Eszter (Pozsonyi Pagony Kiadó), Flóra Peťovská (Csirimojó Kiadó). Moderál: Szekeres Nikoletta.

20:0021:00 PesText Fanzin bemutató A PesText idei hívószava, a RESET kapcsán írt exkluzív szövegek alkotják a fesztivál fanzinjét, melyet Nagy Norbert grafikai munkája tesz még különlegesebbé. Az alkotásokat felkérésre írták meghívott vendégeink, kiknek többségével idén online találkozhat a közönség. A szerzők közül a helyszínen felolvas Lea Sauer (Németország), Alžběta Stančáková (Csehország) és Tamás Zsuzsa. A magyar nyelvű fordítások Szalay Henrietta előadásában hangzanak el, a felolvasásokat Pentelényi Pál, azaz Dj Gandharva kíséri. A bemutató házigazdái Borbáth Péter és Urbán Bálint szerkesztők.

17:0018:00 POKET kötetbemutató – Andrzej Stasiuk: Hogyan lettem író Zenés kötetbemutató, beszélgetés, felolvasás. A zsebkönyv fordítójával, Pálfalvi Lajossal Górász Péter beszélget, felolvas Vecsei H. Miklós.

18:0019:00 Lengyel-magyar drámairodalom, felolvasószínház Felolvasószínház Bogusław Schaeffer Színpadi kompozíciók c. kötete alapján, melyet kerekasztalbeszélgetés követ az irodalom és színház kapcsolatáról, valamint a kortárs lengyel drámairodalomról. Közreműködők: Szalay Henrietta, Molnár György, Mózes Zoltán, Tarr Dávid.

19:0020:00 Bemutatkoznak a PesText írópályázat legjobbjai A PesText RESET hívószóra kiírt pályázatára több mint 400 szöveg érkezett, a legjobbakat Basspoetry Mihály zenei kísérete mellett hallhatjátok. A döntős szövegek szerzői: Abafáy-Deák Csillag (szakmai díj), Miklya Luzsányi Mónika (közönségdíj), Csippán Péter, Fehér Enikő, Fodor Balázs, Kiss Dávid, Kungl Zsigmond, Margetin István, Mersdorf Ilona, Munding Márton, Nikolényi Gergő, Sándor Zoltán.

20:0021:00 PesText Impró – Budapesti benyomások külföldi írók szemével A meghívott írók és műfordítók a program előtt egy angol nyelvű, különleges Budapest-sétán vesznek részt Kallós Viola vezetésével. A benyomások hatására az A38-on készítenek a városról egy művet, melyet fordítójuk helyben le is fordít. Az alkotás és a fordítás folyamatát a közönség végig figyelemmel követheti. Résztvevő írók: Alžběta Stančáková (Csehország), Ivana Gibová (Szlovákia), João Miguel Henriques (Portugália), Kristen Herbert (USA), Lea Sauer (Németország). További közreműködők: Zöllner Anna, Szalay Henrietta. Zenei aláfestés: Basspoetry Mihály